Sektor Arbetsliv och fritid består av ca 150 engagerade medarbetare med ansvarsområden som omfattar arbete och integration, bibliotek, familjebehandling/stödboende, fritidsgårdar/anläggningar, gymnasie- och vuxenutbildning, kulturskolan, mottag/barnutredare och vuxenenhet.
Sektorns arbete utgår från krav och mål i bland annat bibliotekslagen, skollagen och socialtjänstlagen. Det innebär exempelvis att verka för det demokratiska samhällets utveckling genom att bidra till kunskapsförmedling och fri åsiktsbildning (biblioteksverksamhet), att vuxna ges möjlighet att utveckla sina kunskaper och sin kompetens i syfte att stärka sin ställning i arbets- och samhällslivet (vuxenutbildning), samt att verka för att barn och unga växer upp under trygga förhållanden (socialtjänst). Sektorn arbetar för att uppnå kommunens vision och mål. Verksamheterna ska särskilt fokusera på insatser för en meningsfull och utvecklande fritid och för att kävlingebor med arbetsförmåga blir självförsörjande
Familjebehandlare
(Klicka för mer information)
Varför har du valt att arbeta som familjebehandlare?
Jag visste att jag ville jobba med människor men inte riktigt på vilket sätt, så jag sökte mig till socialhögskolan i Lund. När jag inledde min yrkesbana som socionom 1986 var tjänsterna inom socialtjänsten väldigt breda, som socialsekreterare jobbade man med både barnavård, familjehem, missbruksvård och familjerätt. Med tiden skedde en specialisering mot ett av områdena och sedan dess har mitt val varit barn och familjearbete.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Att få vara med och följa en familj i den förändringsprocess som sker under familjebehandlingen. Om en familj till exempel har mycket kaos och konflikter och de har kanske tappat hoppet om att det kan vara annorlunda. Då är det är givande att vara med och motivera och inbringa hopp om att det finns en möjlighet till förändring där de kan ha goda relationer, må bättre och att livet allmänt blir lättare och mer hanterbart. För mig är det verkligen givande och roligt att bygga långa relationer, där man lär känna människor och kan hjälpa dem att skapa funktionella strategier i livet.
Vad är det som gör ditt jobb till ett av Sveriges Viktigaste?
Jag tycker det är viktigt att barn och ungdomar får växa upp under förhållanden där det finns trygga vuxna och stärkande relationer. Föräldrar som är kapabla att ta hand om sina barn både omsorgsmässigt och känslomässigt. Barn som lever i familjer där detta inte riktigt finns behöver stöd från samhället för att de ska få det bättre och därmed större möjligheter till ett bra liv. Därför är socialtjänsten viktig!
Hur skulle du beskriva arbetsplatskulturen i Kävlinge kommun?
Min känsla när jag började i Kävlinge kommun var att ”Wow! här arbetar man med värdegrunden” det var alltså inte bara vackra ledord utan ett konkret arbete i kommunen. Sedan gick jag själv värdegrundsledarutbildningen och tyckte den var väldigt givande och rolig. Jag tycker även att Kävlinge kommun är duktiga på att vara idérika och starta olika projekt, man skulle kunna säga att det är en form av entreprenörskommun.
Varför sökte du jobb hos Kävlinge kommun?
Det som lockade mig till att söka jobb i Kävlinge kommun var att det i annonsen stod att man kommer få vara med och utveckla verksamheten samt olika behandlingsmetoder.
Hur fick din arbetsplats dig att känna dig 100% välkommen?
Att chefen ringde veckan innan jag skulle börja och hälsade mig välkommen till arbetsplatsen samt gav mig information gällande min första arbetsvecka. Första dagen på jobbet så fanns det en blomma på mitt skrivbord och ett välkommenkort där alla medarbetare hade skrivit under. Vi gick även ut och åt lunch ihop vilket jag tyckte var väldigt kul!
Socialsekreterare
(Klicka för mer information)
Varför har du valt ditt yrke?
Det började med att jag jobbade på ett HVB-hem, sen ville jag vara med i hela processen från början. Jag ville veta vad det är som gör att man väljer att placera ett barn från det egna hemmet? Och att vara med och undvika det till varje pris. Sen under tiden har jag omvärderat det och inser att det är lite mer än så. Men för att kunna stötta barn. För att se till att barn får sina rättigheter tillgodosedda.
Varför sökte du jobb inom Kävlinge kommun?
Jag stötte på en gammal kollega som var familjebehandlare, och hon pratade om Kävlinge kommun. Hon sa att det var en bra arbetsplats med rimligare arbetsbelastning och att det var en annan typ av kommun än där vi hade jobbat tidigare. Då tänkte jag att det var bra, så jag tog klivet. Sen är det närmare hem också, det ligger bättre till.
Vad är det bästa med ditt jobb?
Det är så mycket som är bra så det är lite svårt att säga vad som är det bästa. När vi får till en förändring, när det blir bättre för ett barn. Samtidigt är det bästa att vi gör ett totalt ingripande där det blir bättre för ett barn, även om det är bland det tuffaste också.
Det bästa är också att vi kan skratta medan vi jobbar, eller gråta medans vi jobbar. Jag kan vara arg, eller ledsen, eller provocerad och säga det till en kollega eller chef. Alla är öppna, för alla vet hur det är.
Varför skulle du rekommendera Kävlinge kommun?
Därför att man får lite av allt i Kävlinge. Det är en rolig kommun att jobba i, för att den är blandad. Det finns utvecklingsmöjligheter i Kävlinge kommun och jag tycker om att jobba med utveckling. Det är också en arbetsplats i balans. Det finns utvecklingsområden, men det finns också saker som är självklara och välfungerande. Det är en bra balans mellan erfarenhet och nya medarbetare, det är en bra balans i ärendemängd och en bra balans mellan äldre och yngre.
Vad finns det för utmaningar?
Samverkan tänker jag är en utmaning. För det spretar lite i Kävlinge kommun. Det är olika sektorer och ibland jobbar flera av dem med samma familj fast med olika glasögon. Det gör att kommunen ibland blir spretig för medborgaren.
Kände du dig 100% Välkommen när du började?
Jag började precis under Corona och då var vi tre team som alternerade med att jobba på plats. Jag hade en mentor, jag blev medbjuden hela tiden: "nu går vi och äter lunch. Nu går vi och fikar. Nu äter vi tillsammans". Jag tycker att jag fick en bra introduktion i arbetet trots Corona. Jag hade ett rum, jag hade en namnskylt, det fanns en blomma och en vattenflaska när jag började. Bara sådana saker gjorde att jag kände mig välkommen.